Passa al contingut principal

Adéu a Josep Lluís Bausset



Des d’Edicions Bromera ens volem sumar a les moltíssimes mostres de condol per la mort, als 101 anys, de Josep Lluís Basset, polític, activista i mestre que mai no abandonà la lluita i el compromís amb la lleNgua, la cultura i la societat valenciana. La seua llarga trajectòria li ha valgut el reconeixement de moltes entitats com la Universitat de València, la Fundació Huguet, la Fundació Ernest Lluch, Acció Cultural del País Valencià, Escola Valenciana o l’Ajuntament de l’Alcúdia, poble d’adopció on ha passat bona part de la seua vida.
 

 (fotografia de Levante-EMV)
Bausset va nàixer a Paiporta l’any 1910 i tot i que es va llicenciar en Farmàcia a Madrid, prompte seria reconegut com un ferm defensor de la llengua i apareix com a signant de les Normes de Castelló de 1932 en representació de l’Agrupació Valencianista Escolar. Joan Fuster el definiria com «un personatge subterrani dels més admirables del País Valencià», i amb ell compartiria les tertúlies més conegudes i animades del valencianisme.

Fou un dels fundadors de l’Agrupació Valencianista La Senyera i de l’Agrupació Valencianista Escolar, del Partit Socialista de l’Alcúdia (1973), de l’Assemblea Democràtica de la Ribera (1976) i d’Acció Cultural del País Valencià (1979). També fou impulsor de les revistes Parlem, Vencill i L’Andana, i hi intervingué en el I Congrés d’Història del País Valencià (1971), alhora que organitzà tota mena de campanyes, actes culturals i conferències per difondre la idea de país.

Amb la desaparició de Bausset desapareix un referent cultural per al País Valencià i per a una comarca, La Ribera, que ha tingut el privilegi de comptar entre els seus veïns amb un lluitador compromés  que creia en la seua terra, en una societat lliure i sobirana. No obstant això, Bausset deixa una empremta inesborrable en la història del nostre país, una empremta a través de la qual el seu record es mantindrà viu sempre.

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.