Passa al contingut principal

Isabel-Clara Simó, 40 anys de literatura en femení


Isabel-Clara Simó acaba de ser guardonada amb el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, un dels més prestigiosos del nostre àmbit cultural i que serveix de reconeixement a la seua extensa trajectòria, tant en la producció literària com en la seua tasca intel·lectual. El guardó està més que justificat si pensem en els més de quaranta anys que l’escriptora alcoiana ha dedicat a la literatura en català, un camp que ella considera «no com un útil, sinó com un art».

L’àmbit d’actuació d’Isabel-Clara Simó no s’ha reduït a l’escriptura, però. Com a intel·lectual, ha estat estretament vinculada a les lluites per la llibertat nacional, de les dones i de la infància. Les seues històries estan escrites des d’un punt de vista de dona i, sovint, transgressor, que ens fa reflexionar sobre la societat en la que vivim i qüestionar-nos la quotidianitat en la que estem immersos. Potser per això, l’alcoiana és una de les figures més populars de la literatura actual en català, i una de les escriptores amb una trajectòria literària més sòlida. La seua obra, de fet, ha estat constantment reeditada i traduïda a diversos idiomes, com l’alemany, l’anglès, el basc, el gallec, el francès, l’hongarès, l’italià, el neerlandès, el suec o el turc.

Al llarg d’una carrera intensa i ferma, l’estil d’Isabel-Clara Simó ha anat evolucionant amb el temps, aprofundint-se i embellint-se. Tanmateix, la seua prosa no ha perdut mai força i els seus personatges continuen traspuant vida, impregnats de magnetisme. Si voleu comprovar-ho, només heu de rellegir algunes de les seues primeres novel·les, com Júlia, un clàssic indiscutible de la literatura catalana contemporània, i comparar-les amb els seus darrers treballs, com L’amant de Picasso, publicada en 2015.


Per sort per als lectors, l’autora ha declarat la seua voluntat de no jubilar-se encara ja que afirma que, si deixara d’escriure, se sentiria morta. Així doncs, el seu desig d’escriure continua tan viu com els seus personatges i les seues històries, que podrem gaudir durant molts anys més. 

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

Una nova experiència de lectura

En Bromera hem posat en marxa una nova experiència lectora en la qual volem implicar tota la comunitat educativa: tant famílies com alumnat i professors. Es tracta d’Emociona’t , un projecte que incorpora una sèrie de recursos innovadors que giren entorn del concepte Lectura activa i que pretén oferir un projecte de lectura complet. Si no el conegueu, ara vos el presentem! Encomanar la passió pels llibres és un dels grans reptes de l’escola i de la societat actual. Un repte que, els darrers anys, ha provocat un bon grapat de reflexions i estudis de pedagogs, educadors i també d’institucions públiques. A Bromera, volem aportar el nostre granet d’arena amb Emociona’t , una finestra oberta a la innovació i a la creativitat, ja que incorpora noves metodologies i recursos per a despertar l’interés i la curiositat per la lectura. D’una banda, hem intentant incorporar al projecte aquelles estratègies que s’ha demostrat que tenen un efecte positiu en el foment pel gust de la lectu

Tràiler L'esclau del Mercadal

Us convidem a veure el booktràiler de L'esclau del Mercadal , de Dolors Garcia i Cornellà, una obra ambientada en la Girona del segle XIV, en la qual un jove cristià, un altre de religió jueva i un dels pocs esclaus de la ciutat, es fan amics. En una època en què la intolerància, les revenges i l’odi a la diversitat eren l’única transacció possible entre les diferents comunitats, tots tres lluitaran per la seva parcel·la de llibertat. L’esclau del Mercadal , Premi Bancaixa de Narrativa Juvenil 2003, reflecteix els problemes d’interrelació que sorgeixen entre col·lectius diferents. Una qüestió que resulta, malauradament, molt actual. És doncs, una bona oportunitat per a ensenyar els joves el valor de l'amistat lluny de prejudicis.